Als vliegtuigpassagier heb je meer rechten dan je denkt. Laat je niet afschepen!

Vlucht vertraagd of geannuleerd, aansluitende vlucht gemist, instapweigering of vlucht overboekt?

Is het jou (en je medereizigers) overkomen? Je zult merken dat luchtvaartmaatschappijen er vaak alles aan zullen doen om je geen wettelijke vergoeding te hoeven uitkeren. Tegen beter weten in. Vliegtuigpassagiers hebben namelijk rechten op basis van onder meer het Verdrag van Montréal en Verordening (EG) nr. 261/2004. Een Verordening die op 17 februari 2005 in werking is getreden. Deze Verordening omvat gemeenschappelijke regels met betrekking tot compensatie en bijstand aan luchtreizigers bij langdurige vertraging of annulering van vluchten en instapweigering.

Zodra jij je claim bij ons aanmeldt, gaan onze juristen luchtvaartrecht jouw specifieke claim direct toetsen aan deze Verordening. Dat doen wij vrijblijvend, zonder dat je ons daarvoor kosten verschuldigd bent. Wij kunnen dan direct al vaststellen of jouw claim (en die van je medereizigers) juridisch gezien haalbaar is. Meestal is er gewoon recht op vergoeding, laat geen geld liggen!

De hoogte van de vergoeding per persoon is afhankelijk van de vluchtafstand

De hoogte van de vergoeding die jij en je medereizigers per persoon kunnen ontvangen, is afhankelijk van de vluchtafstand.

  • Vlucht tot 1.500 km: € 250 vergoeding per persoon
  • Vlucht van 1.500 km t/m 3.500 km: € 400 vergoeding per persoon
  • Vlucht meer dan 3.500 km: € 600 vergoeding per persoon.

Wanneer heb je recht op een vergoeding?

Bij vertraging van je vlucht heb je recht op vergoeding, indien je minimaal drie uur later dan gepland op je eindbestemming aankomt.

Bij annulering van je vlucht heb je recht op vergoeding én recht op kosteloze omboeking of teruggave van het ticketbedrag (‘refund’ genoemd) van je oorspronkelijk geannuleerde vlucht.

Als je je aansluitende vlucht hebt gemist door vertraging van de vlucht ervoor, heb je recht op vergoeding.

Als je vlucht overboekt is en je als gevolg daarvan bent geweigerd op je vlucht, heb je recht op een vergoeding.

Helaas is er niet altijd recht op vergoeding. Zo heb je bijvoorbeeld geen recht op vergoeding bij een overmachtssituatie, formeel ook een ‘buitengewone omstandigheid’ genoemd. Uiteraard gaan wij jouw specifieke situatie vooraf uitgebreid voor je toetsen. Wij scheppen graag eerlijke verwachtingen.