Tips om te voorkomen dat je je vlucht mist

Er zijn twee soorten mensen wanneer het aankomt op timemanagement betreft reizen. Je hebt mensen die al weken van tevoren hun koffers aan het inpakken zijn en uitstippelen hoe laat ze thuis moeten vertrekken en hier nog wat extra speling voor mogelijke files of andere onzekerheden in meerekenen.

In tegenstelling tot deze goed georganiseerde mensen heb je ook mensen die één dag vooraf of zelfs op de dag zelf tot het besef komen dat ze toch maar eens moeten nakijken op welk tijdstip ze het beste kunnen vertrekken. Nog even douchen, toch maar eens je koffer inpakken en dan eens rustig de taxi bellen… Ben jij de eeuwige treuzelaar en persoon die standaard (minstens) een half uur te laat komt? Groot risico dat het je ooit gaat gebeuren; je vlucht missen.

Onderstaande tips helpen je bij het niet missen van je vlucht en wat te doen wanneer je toch door je wekker heen bent geslapen of onverwachts in een ellenlange file terecht bent gekomen

TIP 1: Online inchecken

Maak je een reis binnen of buiten Europa? Bij een reis binnen Europa dien je zo’n 2 uur voorafgaand aan vertrek aanwezig te zijn op het vliegveld. Houd hierbij rekening met het wel of niet inchecken van je bagage. Wanneer je reist met enkel een handbagage koffer mag hierbij iets minder tijd gerekend worden. Door al vanuit thuis (mogelijk vanaf 24 uur van tevoren) in te checken win je tijd! Bij een intercontinentale vlucht dien je minimaal 3 uur voor vertrek aanwezig te zijn op de vluchthaven. Controleer altijd je vertrektijden en mogelijke vertragingen. Je kunt beter ruim op tijd aanwezig zijn op het vliegveld en genieten van een overheerlijke kop koffie en croissant dan moeten rennen over het vliegveld met de zweetdruppels op je voorhoofd!

Olaf Goulooze - Luchtvaart-jurist van Airline RefundWil je meer weten over of jij recht hebt op een vergoeding? Onze website helpt je een handje!


Airline Refund

TIP 2: Je iPhone is je grootste vriend

Het halen van je (ochtend)vlucht begint bij op tijd uit je bed komen. Voor de mensen die moeite hebben met opstaan kan dit nogal een obstakel zijn… Zet daarom ruim voordat je eigenlijk moet opstaan je wekker. Én nee, niet één wekker maar doe er voor de zekerheid maar meteen een stuk of vier! Voor de echte neuroten onder ons raad ik je aan niet alleen een wekker op je iPhone te zetten, maar ook gebruik te maken van een wekkerradio die nooit zonder batterij kan komen te zitten. Niet langer smoesjes over je verslapen…

Naast op tijd gewekt worden door de wekker van je iPhone, is de iPhone Wallet je nieuwe beste vriend. Je kunt je boarding pass heel eenvoudig toevoegen aan je iPhone Wallet zodat deze altijd aanwezig is op je beginscherm. Op deze manier is het kwijtraken of vergeten van je incheck bewijs bijna onmogelijk! De Wallet geeft al je gegevens weer, van boarding time tot vluchtnummer en natuurlijk je unieke barcode. Dus sloddervossen opgelet, keep your iPhone close!

TIP 3: Ontwijk de drukte

Controleer bij het boeken van je reis welke dagen de drukste zijn. De laatste jaren kampen vliegvelden (voornamelijk in het hoogseizoen) met immense drukte en lijkt wel heel Nederland op dezelfde dag op vakantie te gaan. Geluk bij een ongeluk; inmiddels in kaart is gebracht welke dagen de drukste van het jaar zijn. Op deze manier is het mogelijk de chaos te ontwijken en te kiezen voor een andere vertrekdatum.

Heb je uit overmacht toch je vlucht gemist? Wat nu? Meld je bij de balie van de luchtvaartmaatschappij waarmee je zou vliegen en doe hier je verhaal. Afhankelijk van de reden waarom jij je vlucht hebt gemist worden er vervolg stappen gezet. Wil je meer weten over of jij recht hebt op een vergoeding? Onze website helpt je een handje!