Hoe kom je van je vliegangst af?

Je wilt dolgraag op vakantie, maar één immens obstakel houdt je keer op keer tegen: vliegangst.

Ongeveer 15 procent van de mensen in de Westerse wereld heeft vliegangst. Vliegangst kan zowel genetisch aangelegd zijn als oorzaak van een onderliggende stoornis. Ook door minder prettige ervaringen uit het verleden creëert men een angst voor vliegen. Of dit nu komt door een ervaring die men zelf meemaakt of een uit je omgeving… Sommige reizigers vinden vliegen doodeng. Het is een feit dat vliegrampen zeldzaam zijn en een vliegtuig het meest veilige vervoersmiddelen is. Gek genoeg maakt men zich juist meer zorgen over vliegen door het feit dat ongelukken met vliegtuigen bijna nooit voorkomen. Omdat het ontzettend zonde is andere landen en continenten niet te ontdekken door je vliegangst, geven we je hieronder een aantal tips die je helpen van je angst af te komen!

 

Olaf Goulooze - Luchtvaart-jurist van Airline RefundHet is een feit dat vliegrampen zeldzaam zijn en een vliegtuig het meest veilige vervoersmiddelen is.

Airline Refund

 

TIP 1: Voorbereiding

Bereid jezelf goed voor. Door je in te lezen in de technieken van vliegen, creëer je kans op vermindering van je vliegangst. In de meeste gevallen is men bang voor een vliegtuigongeluk. Onderzoek toont aan dat mensen met vliegangst enkel nog de negatieve verhalen over vliegen waarnemen. Door fabels te ontkrachten zet men al een stap in de goede richting. Hoe kan het dat zo’n zwaar vliegtuig in de lucht blijft hangen? Hoe hoog vliegen ze? Wat is turbulentie?

Naast een goede voorbereiding door je in te lezen over vliegen, speelt ook timemanagement een grote rol. Vertrek ruim op tijd naar het vliegveld en voorkom haast. Ga nog even rustig wat eten en drinken en ga dan langzaam naar je gate. Op deze manier wen je aan de omgeving en het feit dat je gaat vliegen. Geen stress of paniek, gewoon rustig aan.

TIP 2: Eten en drinken

Let tijdens je bezoek aan de Starbucks of andere keten op de luchthaven goed op wat je precies eet en drinkt. Cafeïne en suikers kunnen namelijk nervositeit aanwakkeren. Een sterke kop koffie om wakker te blijven of een stuk chocolade om jezelf te trakteren is dan ook pas verstandig na afloop van je vlucht. Een glas wijn of bier kan je echter goed helpen ontspannen, máár met mate!

TIP 3: Vertrouw en ontspan

Heb vertrouwen in het vliegtuigpersoneel die jou veilig naar je bestemming brengt. Op ieder willekeurig moment zitten er bijna 6.000 grote vliegtuigen in de lucht en de mense ze doen. De kans op een vliegtuigongeluk is 1 op de 11 miljoen. Ook vliegtuigen gaan mee met de tijd en de technologie wordt alleen maar beter. Probeer deze feitjes vast te houden tijdens de vlucht en geen krampachtige houding aan te nemen en je spieren te ontspannen. Door tevens je ademhaling in de gaten te houden krijg je een stuk meer zuurstof binnen. Te weinig zuurstof in je lichaam kan zorgen voor een benauwd gevoel waardoor je een stuk onrustiger zal worden. Zorg voor een rustige ademhaling vanuit je onderbuik. Adem in door je neus, probeer dit 3 seconden vast te houden en adem vervolgens rustig uit door je mond. Op deze manier creëer je een minder snel kloppend hart en ontspannen je spieren. Relax!

TIP 4: Zorg voor afleiding

Hoe nerveus je ook bent tijdens de vlucht, zorg voor afleiding! Blader door je favoriete tijdschrift, lees een goed boek of kijk een film. Eventueel een potje kaarten of ‘Mens erger je niet’ zal voor het nodige vermaak zorgen waardoor jij voor (even) je angst vergeet.

Met bovenstaande tips kom je al een stapje dichterbij met een gerust hart in het vliegtuig stappen en niet vergeten… Oefening baart kunst. Door te blijven vliegen en de confrontatie aan te blijven gaan zal je steeds een beetje meer ontspannen in het vliegtuig zitten met één doel: je vliegangst overwinnen!