Wat doe je als je koffer kwijtgeraakt is?

Je koffer… Voor vertrek pak je ijverig je koffer in (zie blog: Slim je koffer inpakken), doe je ontzettend hard je best de rits van je koffer dicht te krijgen en is het hopen dat je niets bent vergeten in te pakken.

Eenmaal aangekomen op het vliegveld begeef je je naar de incheckbalie en leg je je koffer op de band naast de vriendelijke dame of heer van de luchtmaatschappij die je (hopelijk) verteld dat alles in orde is en welke gate je mag volgen. Die ene seconde, dat ene moment… Heb jij dat ook altijd? Het moment dat je je koffer ziet verdwijnen achter de rug van de grondstewardess en de gedacht ‘hopelijk komt mijn koffer op dezelfde bestemming aan als ik…’ door je hoofd spookt? Mensen als ik, met een grote liefde voor hun persoonlijke bezittingen (denk aan alle nieuwe vakantiekleding en bikini’s) denken dit misschien wel zo’n 10 keer per reis…?

Stappenplan bij een kwijtgeraakte koffer

Eenmaal aangekomen op je bestemming sta je netjes te wachten bij de bagageband op je koffer en heb je die oranje koffer inmiddels al 3 keer voorbij zien komen… Nog maar enkele koffers op de band en je krijgt het toch een beetje warm. Geen enkele koffer meer op de band, wat nu? Het klinkt misschien gek, maar controleer de hele bagageband en loop een rondje. Sommige mensen vergissen zich nog wel eens. Zit je koffer er echt niet bij? Tijd om je goed voor te bereiden met wat te doen wanneer jouw koffer kwijtraakt!

STAP 1: Bewaar het bewijs van je koffer

Bij het inchecken van je koffer ontvang je een kleine sticker met hierop het nummer dat gekoppeld is aan jouw koffer. De sticker met dit nummer plakt de grondstewardess zowel op je koffer als op de papieren waarmee je incheckt. Zorg dat je deze sticker goed bewaard! Deze kan nog wel eens van pas komen wanneer inderdaad blijkt dat je koffer zijn bestemming niet heeft gehaald.

STAP 2: Begeef je naar de balie

Maak je probleem kenbaar en zorg dat je je vliegticket en sticker met bagagenummer bij de hand hebt. Hier dien je een PIR-formulier in te vullen waarmee de desbetreffende vluchtmaatschappij op zoek kan gaan naar jouw bagage.

STAP 3: Informeer je reisverzekeraar

Wanneer je je bagage hebt verzekerd, heb je vaak recht op een vergoeding van de noodzakelijke spullen. Denk hierbij aan kleding, toiletspullen en eventuele medicatie.

 

Olaf Goulooze - Luchtvaart-jurist van Airline RefundHet klinkt misschien gek, maar controleer de hele bagageband en loop een rondje. Sommige mensen vergissen zich nog wel eens.

Airline Refund

 

Enkele tips ter voorbereiding

Het kwijtraken van je koffer heb je natuurlijk niet volledig in eigen handen, maar onderstaande tips maken de kans toch net een beetje kleiner om zonder koffer te komen zitten:

TIP 1:

Je koffer aan het inpakken? Stop voor de zekerheid ook een aantal spullen in je handbagage. Denk hierbij aan ondergoed, een bikini/zwembroek en je tandenborstel. Op deze manier is je overlevingskans toch nét iets groter wanneer je aankomt op een bestemming met een tropisch klimaat! ;)

TIP 2:

Voorzie al je koffers van een duidelijk en goed leesbaar bagagelabel. Vermeld hierop je naam, telefoonnummer en landcode zodat men je kan bereiken.

TIP 3:

Ga je samen met iemand anders op reis? Verdeel je bagage over 2 koffers. De helft van je spullen in je eigen koffer en de andere helft in de andere koffer. Op deze manier komt nooit iemand zonder al zijn spullen te zitten.

TIP 4:

Bewaar onmisbare producten zoals medicijnen nooit in je koffer.

Ik wil je dan ook niet bang maken, maar per dag raken er bijna 10.000 koffers kwijt… Dit lijkt misschien een groot aantal, maar gezien de grote hoeveelheden aan reizigers per dag valt dit reuze mee! Heb je recht op een vergoeding wanneer jouw koffer kwijt blijkt te zijn? Neem een kijkje op onze website.