Mij is de toegang ontzegd tot mijn vlucht!  Wat nu?

U gaat vliegen en u bent er helemaal klaar voor. U heeft uw koffer ingepakt en op tijd ingecheckt. Het duurt nog even voor uw vlucht vertrekt, dus haalt u nog even wat te drinken of wat lekkers. Dan komt u bij uw gate en mag u niet instappen!

De toegang tot het vliegtuig wordt u ontzegd! Wat nu?

Geweigerd tot de vlucht, mag dat?

Daar kunnen we heel kort over zijn: Ja, dat mag.

Maar mag dat dan zomaar? Nee, daar heeft de luchtvaartmaatschappij wel een reden voor nodig.

Wat zijn dan redenen die een luchtvaartmaatschappij kan gebruiken om u de toegang tot uw vlucht te ontzeggen?

Hier volgen een aantal van de meeste bekende redenen:

 • Uw vlucht is overboekt
 • U heeft niet de juiste reisdocumenten
 • Uw gezondheid is dusdanig dat het niet verantwoord is voor u of uw medepassagiers om te vliegen
 • U bent te laat (ingecheckt)
 • De veiligheid is in geding

Goed, nu heeft u een idee om welke redenen u geweigerd kunt worden. Maar wat zijn uw rechten als u geweigerd wordt? In een aantal gevallen heeft u geen recht op vergoeding, maar in sommige gevallen heeft u wel recht op vergoeding!

Wanneer heeft u geen recht op vergoeding?

Als u wordt geweigerd, kan de luchtvaartmaatschappij zich beroepen op overmacht. Dit houdt in dat de reden van het weigeren tot de vlucht, geen schuld is van de luchtvaartmaatschappij. Het is bijvoorbeeld de schuld van uzelf of van de luchthaven.

Als u bijvoorbeeld de verkeerde reisdocumenten heeft, zoals een ongeldig paspoort of identiteitsbewijs, heeft u geen recht op vergoeding. Zorg er daarom voor dat uw paspoort/identiteitsbewijs nog tenminste een half jaar geldig is als u een langere reis gaat maken. Ook is het belangrijk dat uw identiteitsbewijs  nog geldig is op de datum dat u terug komt.

Controleer ook van te voren welke documenten u nodig heeft om het land van bestemming te mogen bezoeken. Het zou vervelend zijn als u een vlucht heeft geboekt en u wordt geweigerd op uw vlucht. Of, u komt aan en moet direct weer vertrekken, omdat u geen toegang krijgt tot het land van bestemming.

Te laat inchecken: Een reden om geweigerd te worden

U mag ook geweigerd worden wanneer u te laat incheckt. Het vliegtuig zal niet op u blijven wachten als u te laat bent en u zult dus uw vlucht missen. Hiermee verspeelt u ook het recht op vergoeding, omdat het missen van de vlucht uw eigen schuld is. Zorg er daarom altijd voor dat u ruim op tijd op het vliegveld bent en op tijd incheckt.

Zeker tijdens het hoogseizoen (de drukste periode van het jaar om te vliegen, denk hierbij aan feestdagen met (school)vakanties eromheen en zomervakantie) is het heel erg druk op het vliegveld.

Vaak wordt bij het boeken van uw vlucht al aangeraden om een paar uur van te voren op het vliegveld aanwezig te zijn. Dit is vooral om ervoor te zorgen dat u uw vlucht niet mist!

 

Olaf Goulooze - Luchtvaart-jurist van Airline RefundU heeft recht op vergoeding als u geweigerd wordt door de luchtvaartmaatschappij en de schuld van de reden ligt bij de luchtvaartmaatschappij.


Airline Refund

 

Wanneer heeft u wél recht op vergoeding?

U heeft recht op vergoeding als u geweigerd wordt door de luchtvaartmaatschappij en de schuld van de reden ligt bij de luchtvaartmaatschappij.

Bijvoorbeeld als de vlucht is overboekt. In eerste instantie wordt de passagiers die al in het vliegtuig aanwezig zijn, gevraagd of iemand vrijwillig de vlucht wil missen (daar staat een compensatie tegenover die op dat moment wordt gecommuniceerd, denk bijvoorbeeld aan een upgrade).

Is er niemand die dat aanbod aanneemt en wordt u hierdoor geweigerd zonder dat er  direct een vergoeding wordt aangeboden? Dan kunt u alsnog een compensatie achteraf krijgen!

Het is verstandig om een schriftelijk bewijs van weigering aan te vragen. Zo kunt u makkelijk bewijzen dat u recht heeft op een vergoeding. U bent dan ervan verzekerd dat u die ook krijgt.

Hoe hoog is de vergoeding dan?

De hoogte van de vergoeding waar u recht op heeft hangt af van de afstand van uw vlucht.

Binnen Europa:

 • €250 bij een vlucht tot 1500km
 • €400 bij een vlucht meer dan 1500km

Buiten Europa

 • €250 bij een vlucht tot 1500km
 • €400 bij een vlucht van 1500km tot 3500km
 • €600 bij een vlucht van meer dan 3500km

De hoogte van de compensatie wordt ook beïnvloed door de duur van uw vertraging. Als u dus later op uw bestemming aankomt met vertraging, wordt de hoogte van uw vergoeding waar u recht op heeft gehalveerd als de vertraging minder is dan :

 • Twee uur voor alle vluchten van minder dan 1500km
 • Drie voor alle vluchten binnen Europa van meer dan 1500km en alle andere vluchten tussen de 1500km en de 3500km
 • Vier uur voor alle andere vluchten

 

Gegarandeerd de beste Claim

Airline Refund is specialist op het gebeid van vliegreizen en ongemak. Onze juristen helpen u op basis van No Cure, No Pay (!) bij uw claim. Hierdoor is uw claim op de juiste manier opgesteld en bij de juiste instanties ingediend.

Dit betekent dat u zorgeloos kunt vertrouwen dat u krijgt, waar u recht op heeft.