Vliegen bij Onweer

Je hebt een ticket geboekt en kijkt naar buiten en je ziet dat het onweert.
Verlangend denk je aan die zonnige bestemming. Maar dan schiet je de gedachte te binnen:

Wat nu als het onweert als ik in het vliegtuig zit? Is dat niet gevaarlijk?
Stel dat het vliegtuig geraakt wordt door de bliksem?

Daar hoef je je gelukkig geen zorgen om te maken. In dit artikel zullen we uitleg geven waarom dat niet nodig is.

Wat is Onweer

We zien en horen het met enige regelmaat, maar wat is onweer nu eigenlijk.

Onweer is een elektrische ontlading bij neerslag. Deze ontstaat door een wrijving tussen sterk stijgende warme lucht en sterk dalende koude lucht. De warme en koude lucht stromen met hoge snelheid langs elkaar waardoor er een elektrische lading ontstaat.

Wolken worden hierdoor als een enorme condensator opgeladen. Die oplading, moet op een gegeven moment ook weer ontladen worden. Dit ontladen uit zich in een hoorbare donder en een zichtbare bliksem. Dit verschijnsel komt heel vaak voor, over de hele wereld. Zo’n honderd maal per dag is er ergens op onze planeet wel onweer.

Onweer bestaat dus uit elektrische ontlading. En dat kan gevaarlijk zijn.

Maar hoe zit dat eigenlijk met vliegtuigen?

Geleiding van Elektriciteit

Lucht is een slechte geleider van elektriciteit. Metalen daar en tegen, geleiden elektriciteit juist goed. Daarom zoekt bliksem contact met een voorwerp of met de aarde, omdat die niet uit lucht bestaan.

Wat betekent dit voor vliegtuigen?

Vliegtuigen zijn zo gebouwd, dat ze elektriciteit juist heel goed geleiden! De oudere vliegtuigen zijn gebouwd volgens het principe van “de kooi van Faraday” en geleiden de elektrische lading zo dat deze niet het vliegtuig binnen komt.

“De kooi van Faraday” is een constructie die ervoor zorgt dat er geen elektrische lading binnen het vliegtuig kan komen. Bij deze kooi wordt alle lading langs de wanden geleid, zonder dat de elektriciteit de kooi zelf binnen komt. Als deze constructie niet gebruikt zou worden, zou de bliksem inslaan en alle apparatuur kunnen ontregelen of oververhitten. Daarnaast zouden de passagiers ook in gevaar komen.

Deze constructie  wordt vandaag de dag nog steeds op verschillende manieren toegepast, bijvoorbeeld bij auto’s of magnetrons.

Olaf Goulooze - Luchtvaart-jurist van Airline RefundIs uw vlucht vertraagd vanwege onweer? Dan maakt u helaas geen kans op een vergoeding. Dit valt namelijk onder buitengewone omstandigheden.


Airline Refund

 

De nieuwere vliegtuigen zijn iets anders gebouwd. Hier zitten bliksemafleiders en speciale aluminiumverf op. Deze combinatie zorgt voor hetzelfde effect. De elektrische lading dringt niet door naar binnen maar wordt weer van het vliegtuig afgeleid richting de aarde.

Dit zorgt ervoor dat de passagiers geen hinder ondervinden mocht het vliegtuig geraakt worden door de bliksem.

Zoals net al genoemd, onweert het altijd wel ergens op onze planeet. Gemiddeld wordt ieder vliegtuig dan ook één a twee keer per jaar geraakt door bliksem. Het enige wat je daar als passagier van meekrijgt, is dat je een donderend geluid kan horen en een flits kan zien.

Vaak hebben zowel passagiers als personeel het niet eens door!

Vliegen met onweer

Toch wordt vliegen door een (zware) onweersbui zoveel mogelijk vermeden. Dit komt doordat er een schade kan ontstaan aan de buitenste laag van een vliegtuig. Dit is vrij kostbaar om te herstellen.

Deze schade is niet zo ernstig dat het vliegtuig neerstort of een noodlanding moet maken, maar zal wel herstelt moeten worden voordat het vliegtuig weer de lucht in mag. Daarom willen luchtvaartmaatschappij dit vermijden door om de storm heen te vliegen.

Het kan hierdoor voorkomen dat een vlucht vertraging op loopt.

Het kan ook voorkomen dat een vlucht later vertrekt of zelfs gecanceld wordt. Voor personeel op de grond is onweer namelijk wel heel gevaarlijk.

Heb ik recht op vergoeding als mijn vlucht vertraagd is wegens onweer

Is uw vlucht vertraagd vanwege onweer? Dan maakt u helaas geen kans op een vergoeding. Dit valt namelijk onder buitengewone omstandigheden. Buitengewone omstandigheden zijn situaties waar luchtvaartmaatschappijen geen invloed op kunnen uitoefenen. U kunt wel aanspraak maken op verzorging. Denk hierbij aan eten, drinken of accommodatie. Wat hier de voorwaarde voor zijn kunt u ook teruglezen in het artikel over buitengewone omstandigheden.

Conclusie over Vliegen tijdens Onweer

Met andere woorden: vliegen als het onweert gevaarlijk? NEE! Vliegen de veiligste manier van reizen. Dus je kunt met een gerust hart het vliegtuig in stappen.