Luchtziek? Wat nu?

Even lekker ertussen uit, dat is wat iedereen wel heerlijk vindt. Maar helaas hebben veel mensen last van reisziekte.

Reisziekte is een bewegingsziekte die ook wel kinetose wordt genoemd. Bij reisziekte wordt er vaak een onderscheid gemaakt in luchtziek/vliegziek, wagenziek en zeeziek.

Reisziekte betekent eigenlijk dat het evenwichtsorgaan bewegingen of schommelingen waarneemt, maar je ogen niet. De hersenen krijgen dus verschillende signalen door, waardoor er reisziekte ontstaat.

De ziekte komt vooral bij kinderen voor en in mindere mate ook bij volwassenen. Vrouwen zijn over het algemeen gevoeliger hiervoor dan mannen. Dit geldt met name tijdens de zwangerschap of tijdens menstruatie. Mensen die de vijftig zijn gepasseerd hebben over het algemeen het minste last van reisziekte.

Hoe weet ik of ik last heb van Reisziekte?

Als je last hebt van reisziekte, merk je dat met name als je last hebt van:

  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Transpiratie
  • Hyperventilatie


Hebt je last van een of meer van de bovenstaande symptomen, betekent dat niet direct dat je last hebt van reisziekte, maar als je hier last van krijgt op het moment dat je in een voertuig zit dat beweegt is dat zeer waarschijnlijk wel het geval.

Wat kun je doen ter voorbereiding van je Vlucht?

  • Probeer zware maaltijden te vermijden, maar eet wel wat voordat je gaat vliegen.
  • Drink geen alcohol, koffie of frisdrank voordat je gaat vliegen. Veel water drinken kan de kans op reisziekte echter wel verkleinen.
  • Zorg dat je voldoende uitrust voor je vlucht. Als je goed uitgerust in het vliegtuig stapt is je weerstand beter.

Let tijdens het boeken van je vlucht ook op de plek waar je gaat zitten. Als je in een stoel bij de vleugel zit of aan de voorzijde van het vliegtuig, heb je minder last van de bewegingen van het vliegtuig. Probeer ook een stoel bij het raam te krijgen om naar buiten te kunnen kijken. Als je je aandacht op de horizon kunt richten, kan dat helpen tegen reisziekte.

Het is ook verstandig om, indien van toepassing, aan je huisarts te vragen naar de medicijnen die je gebruikt. Er kunnen medicijnen tussen zitten die je gevoeliger maken voor misselijkheid.

 

Olaf Goulooze - Luchtvaart-jurist van Airline RefundBent u ziek van de vertraging of door andere problemen tijdens de vlucht, dan kunnen wij u helpen!

 

Airline Refund

 

Verander echter nooit je medicatie zonder overleg met de huisarts.

Er zijn reistabletten te verkregen zonder voorschrijving van de huisarts. Gebruik je medicijnen? Informeer dan ook hiervoor de huisarts of deze tabletten geen negatief effect hebben op de huidige medicatie.

Wat kun je doen tijdens de Vlucht?

Tijdens de vlucht kun je lezen of naar een beeldscherm(pje) kijken beter vermijden. Je concentreert je op iets dat dichtbij je ogen is en kan het luchtziek zijn verergeren.

Probeer je daarom, als je bijvoorbeeld naast een raampje zit, op de horizon te concentreren.

Daarnaast is frisse lucht van belang. Zet daarom de ventilatie aan of neem zelfs een mini-ventilator mee. Je kan dit ook combineren met ademhalingsoefeningen. Hierdoor wordt je rustiger en kan eventuele misselijkheid en duizeligheid afnemen.

Ook tijdens de reis is het verstandig om geen alcohol, koffie of frisdrank te nuttigen en niet te zwaar te eten. Veel water drinken en licht verteerbaar voedsel is wel aan te raden.


Het is aan te raden om de een hoofdsteun te gebruiken om de beweging met je hoofd te verminderen. Hoe meer je met je hoofd beweegt hoe erger de luchtziekte kan worden. Als je last hebt van misselijkheid ga dan even staan.


Tot slot kan het helpen om je gedachten af te leiden. Als je constant bezig bent met luchtziekte kan dat het gevoel alleen maar erger maken. Probeer dus aan andere dingen te denken en zet bijvoorbeeld een muziekje op.

Dus heb je last van luchtziekte? Probeer deze tips dan uit en merk het verschil!

Bent u ziek van de vertraging of door andere problemen tijdens de vlucht, dan kunnen wij u helpen!

Wij behandelen uw claim, zodat u uw geld terug krijgt. Wij werken altijd op basis van No Cure, No Pay!